Με αφορμή την 6η Ενότητα «Οι περιπέτειες του Οδυσσέα» στο μάθημα της Ιστορίας, διαβάσαμε το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά («Ομήρου Οδύσσεια», Εκδόσεις Μεταίχμιο,2016, συζητήσαμε και δημιουργήσαμε τη δική μας «Εικαστική Οδύσσεια», που βασίζεται στις αντίστοιχες ραψωδίες του συγκεκριμένου βιβλίου.
Μετά κατασκευάσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη.
Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας «Ο εγωιστής Γίγαντας», από το Τετράδιο Εργασιών της Γλώσσας, 1ο τεύχος , Ενότητα «Ιστορίες του χειμώνα» (Μαθαίνω πώς να γράφω ένα γράμμα), γράψαμε γράμματα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά.
Επικοινωνήσαμε λοιπόν μαζί του, τού στείλαμε όλες τις εργασίες και ο κ. Γκανάς μάς έστειλε ένα ποίημα που έγραψε για μας, χρησιμοποιώντας τα ονόματα όλων των παιδιών.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗΔεν ξέρω τι να γράψω στα παιδιά? (ούτε και στους μεγάλους).
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σχολείο. Στη Βέροια ήταν – και είναι ακόμη εκεί ευτυχώς- στην οδό Αποστόλου Παύλου 1. Μιλάμε για το περίφημο 14 Δημοτικό Σχολείο Βέροιας. Εκεί τα παιδιά της τρίτης τάξης μαθαίνουν Γράμματα, δεν παίζουν! Δηλαδή παίζουν αλλά μαθαίνουν και Γράμματα και Σπουδάγματα και του Θεού τα πράγματα , από τη Δασκάλα τους που ακούει στο όνομα Γεωργία Τριανταφυλλίδου. Τα παιδιά στην τάξη τη φωνάζουν Κυρία αλλά από μέσα τους νομίζω ότι τη λένε Γεωργία? Μια μέρα διάβαζαν Οδύσσεια από ένα νέο βιβλίο, όχι του Ομήρου, ούτε του σχολείου αλλά του παππού Μιχάλη, που έχει δύο εγγονούλες, την Κάλλη ?Κάλλη πορτοκάλι και την Αλίκη το τζιτζίκι. Εκεί που διάβαζαν και άκουγαν ή χάζευαν, λόγο στο λόγο πήραν φόρα και ακούστε τι έγινε?
Ο Ευριπίδης διάβαζε και ο Αντρέας άκουγε Η Ιωάννα γέλασε και η Ξανθή ξενέρωσε ο Επαμεινώντας μίλησε κι η Ελισάβετ τσίνισε ο Γιώργος συγκεντρώθηκε κι ο Στάθης κάτι ρώτησε Δημήτρης του απάντησε και η Μαρία τα παιξε Κι οι δυο Μαρίες μίλησαν κι ένα τραγούδι ζήτησαν Κι η άλλη Ιωάννα μας είπε να είν? καρσιλαμάς. Ενώ η Φαίδρα ζήτησε «ένα βαλσάκι και για μας». Δυο Κωνσταντίνοι το ?γραψαν τρεις κοπελιές το χόρεψαν Σοφία λέγεται η μια η άλλη Νικολέττα και η Καλλιόπη από κοντά που τη φωνάζουν Πόπη σαν τη γιαγιά της την Καλλιόπη.
Και ζούνε όλοι τους καλά σαν βέροι Βεροιώτες κι εμείς απλώς καλούτσικα, του Νότου Ηπειρώτες?
Μιχάλης Γκανάς
|