Oι αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και χρήσης της νέας τεχνολογίας σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, η ταχύτατη εξέλιξη της κοινωνίας της γνώσης, η αμεσότητα πρόσβασης και συλλογής πλήθους πληροφοριών μέσω των ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών και του διαδίκτυου, και το ευρύ ανταγωνιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί σήμερα αλλά και θα λειτουργήσει στο μέλλον η αγορά εργασίας στη χώρα μας, ενόψει μάλιστα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ενιαίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας των ?Ευρωπαίων πολιτών?, αποτελούν τα κεντρικά σημεία ενός έντονου προβληματισμού της σύγχρονης ελληνικής εκπαιδευτικής σκέψης, που καλείται άμεσα να αναπροσαρμόσει το περιεχόμενο, τους σκοπούς και τους στόχους της στις νέες σύγχρονες απαιτήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις προκλήσεις τόσο του σήμερα και πολύ περισσότερο του αύριο.
?Το σχολείο δεν είναι η προετοιμασία για τη ζωή αλλά η ίδια η ζωή? είπε ο John Dewey στις αρχές του αιώνα μας θέλοντας να τονίσει τη σημασία που έχει η παροχή στους νέους μιας εκπαίδευσης ευθυγραμμισμένης προς τις σύγχρονες ανάγκες των κοινωνιών.
Η εκπαίδευση οφείλει να επαναπροσδιορίζει λοιπόν τους στόχους και το πλαίσιο λειτουργίας της παρακολουθώντας από κοντά τους ταχύτατα μεταβαλλόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών.
Κατ΄ αυτή την έννοια η αναγκαιότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) στην υπηρεσία των σκοπών της εκπαίδευσης κρίνεται επιβεβλημένη, τόσο για τους παιδαγωγικούς, όσο και για τους κοινωνικούς λόγους που αναφέρονται στη συνέχεια:
1. Ο Η/Υ συγκεντρώνει όλα μαζί τα πλεονεκτήματα που παρέχουν, μεμονωμένα όμως, τα μέχρι τώρα γνωστά εποπτικά μέσα (εικόνα, ήχος, video) κι ένα ακόμη σημαντικότατο: την αλληλεπίδραση. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, η χρήση του Η/Υ ως προσομοιωτή φυσικών φαινομένων, γεγονότων ή καταστάσεων, και η παράλληλη δυνατότητα εικονικής παρέμβασης ? αλληλεπίδρασης του χρήστη σε αυτά (virtual reality), συντελεί στην εύκολη κατανόηση των αιτίων, του τρόπου δημιουργίας και των αποτελεσμάτων τους, ευαισθητοποιεί τους μαθητές, καλλιεργεί την παρατηρητικότητα και την κριτική σκέψη τους, μεγιστοποιεί το ενδιαφέρον τους που το εκφράζουν έντονα με την επιθυμία να πειραματιστούν με παιγνιώδη τρόπο, μέσα από την υποβολή τους σε προγραμματιστικά περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.
2. Η χρήση προγραμματιστικών περιβαλλόντων (π.χ. LOGO) με τον Η/Υ, ενισχυτικά στην διδασκαλία, συντελεί στην εποικοδομιστική μάθηση (constructivism), και την επίτευξη ανώτερων γνωστικών στόχων (ανάλυση, σύνθεση, αξιολόγηση). Kατ΄ αυτό τον τρόπο o Η/Υ προάγει νέους τρόπους ενεργητικής μάθησης, συντελώντας ουσιαστικά στη δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ατόμων, καλλιεργώντας τους μεταγνωστικές στρατηγικές ανακάλυψης καινούριας γνώσης μέσα από την επεξεργασία νέων δεδομένων. Η αλληλεπίδραση με τον Η/Υ βοηθά το μαθητή να κατακτήσει τη δυνατότητα πρόβλεψης ή εντοπισμού του σφάλματος, σε ενεργό χρόνο, ενώ παράλληλα τον χειραγωγεί προς την ανακάλυψη τεχνικών επίλυσης προβληματικών καταστάσεων που λειτουργούν προληπτικά του αποτελέσματος και διορθωτικά της συμπεριφοράς του.
3. Η χρήση του H/Υ βοηθά στην εξατομίκευση της διδασκαλίας, σεβόμενη τους ατομικούς ρυθμούς μάθησης. Με τον τρόπο αυτό η διδασκαλία παύει να απευθύνεται ομοιόμορφα σε ανομοιόμορφες καταστάσεις λειτουργώντας ως ?σύγχρονος Προκρούστης? τόσο για τους καλούς όσο και για τους μαθητές που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες.
4. Με τη χρήση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ο Η/Υ μπορεί να παρέχει ακούραστα, κίνητρα και ερεθίσματα στους μικρούς μαθητές χρησιμοποιώντας εξατομικευμένα την παρότρυνση και την επιβράβευση σε κάθε ενέργειά τους, γεγονός που υπερβαίνει κατά πολύ τα φυσικά ? βιολογικά όρια του εκπαιδευτικού, που και πεπερασμένη αντοχή έχει και περιορισμένη δυνατότητα ταυτόχρονου ελέγχου των ενεργειών πολλών μαθητών σε κάθε φάση της διδασκαλίας.
5. Η δυνατότητα χρήσης του Η/Υ για την άμεση συλλογή σημαντικών πληροφοριών μέσα από την ταχύτατη πρόσβαση και χρήση ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών, αποτελεί τον πλέον σύγχρονο τρόπο συγχρωτισμού του ατόμου με την κοινωνία της πληροφορίας, που μετατρέπει το μαθητή από παθητικό δέκτη, σε ενεργητικό εξερευνητή της. Δεδομένης μάλιστα της αδιαμφισβήτητης τεχνολογικής εξέλιξης και της διαρκούς αναθεώρησης της παλαιάς γνώσης από κάποια νεώτερη, γίνεται άμεσα αισθητή η ανάγκη: i) εξοικείωσης των μαθητών με τους νέους τρόπους συλλογής και επεξεργασίας πολλαπλών πληροφοριών, ii) άμεσης και συχνής επαφής του ατόμου και πολύ περισσότερο των νέων με την κοινωνία της πληροφορίας και iii) καθιέρωσης της ?γωνιάς του υπολογιστή? μέσα σε κάθε σχολική τάξη ως εργαλείου διερεύνησης και συλλογής πληροφοριών από τους ίδιους τους μαθητές.
6. Η ύπαρξη του διαδίκτυου σήμερα και όλων των ευκολιών που αυτό παρέχει στους χρήστες του, εγκαινιάζει μιαν νέα εποχή στη διανθρώπινη επικοινωνία με την ταυτόχρονη δυνατότητα χρήσης, εικόνας, ήχου και video. Στην εκπαίδευση, μαθητές που κάτω από διαφορετικές συνθήκες δε θα μπορούσαν ποτέ να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις λόγω της τεράστιας απόστασης που τους χωρίζει, βρίσκουν με θαυμαστό τρόπο την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν ο ένας τον άλλον, να έρθουν σε μια πολιτισμική μέθεξη, σε μια γόνιμη δηλαδή ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και χρήσιμων πληροφοριών, εμπλουτίζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο το γνωστικό τους πεδίο, καλλιεργώντας τους διαπολιτισμικά ιδεώδη, και σεβασμό στην πολιτισμική σχετικότητα του κάθε λαού. Μέσα από την επίσκεψή τους στο χώρο των ιστοσελίδων του κάθε σχολείου στο διαδίκτυο, ψυχαγωγούνται, ενώ με παιγνιώδη τρόπο εμπλουτίζουν σημαντικά το γνωστικό τους κεφάλαιο με στοιχεία τοπικής ιστορίας, λαογραφικά, γεωγραφικά στοιχεία άλλων, μακρινών περιοχών.
7. Ο Η/Υ μπορεί να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχικότητα και τη συνεργατικότητα των μαθητών, μέσα από την ανάληψη ομαδικών εργασιών και την ενεργοποίησή τους προς την πραγματοποίηση υψηλών στόχων (έκδοση σχολικών εφημερίδων, κατασκευή ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, εκθέσεις ζωγραφικής, συλλογή πληροφοριών κ.α.). Κατ΄ αυτό τον τρόπο ο Η/Υ μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος έκφρασης ομαδικής αλλά και προσωπικής δημιουργίας των μαθητών, τονώνοντας το αυτοσυναίσθημά τους κι εξασφαλίζοντάς τους υψηλά κίνητρα επιτυχίας για το μέλλον.
8. Όπως έχει ήδη τονιστεί εισαγωγικά, η εκπαίδευση είναι ανάγκη να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών (θεωρία κοινωνικής αποτελεσματικότητας). Σε μια εποχή που ένα πλήθος παραδοσιακών επαγγελμάτων αρχίζει να εκλείπει, ενώ παράλληλα ένα πλήθος άλλων αναδύεται, που έχουν σχέση με την πληροφορία και το διαδίκτυο, την κατασκευή και συναρμολόγηση Η/Υ (hardware), την εγκατάσταση δικτων, τον προγραμματισμό και τη χρήση προγραμμάτων Η/Υ (software), θεωρούμε ότι είναι πια κοινωνική απαίτηση και αναγκαιότητα η ελληνική εκπαίδευση να επενδύσει στο αύριο παρέχοντας σήμερα τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής και σωστά προγραμματισμένης μέθεξης ? γόνιμης αλληλεπίδρασης των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες. Μιας μέθεξης που οι ρίζες της θα πρέπει να ξεκινούν από νωρίς στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να διακτινίζονται σε κάθε γνωστικό τομέα των μαθημάτων του Γυμνασίου και του ενιαίου Λυκείου.
Χαρακτηριστικό είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το οποίο το εκπαιδευτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής περιέβαλε την εισαγωγή και χρήση των νέων τεχνολογιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τις αρχές της προηγούμενης κιόλας δεκαετίας. ?Στατιστικές του 1982 δείχνουν ότι στις ΗΠΑ 53,2% των δημοτικών σχολείων, 10,1% των γυμνασίων, και 15,5% των λυκείων, χρησιμοποιούν μικροϋπολογιστές για κάποιο είδος μάθησης? (Φλουρής Γιώργος, ?Αναλυτικά Προγράμματα για μια Νέα Εποχή στην Εκπαίδευση, 5η έκδοση, Αθήνα 1997, σελ. 240) Ο αλφαβητισμός στις νέες τεχνολογίες θα αποτελέσει στο μέλλον ουσιαστικό κριτήριο για την κοινωνική εξέλιξη αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό του κάθε ατόμου.
Σημαντικό στοιχείο που να αποδεικνύει την ύπαρξη αυτής της προοπτικής αποτελεί η εξέλιξη της ?πληροφορίας? στο χώρο της εργασίας στην Αμερική κατά τα τελευταία 200 χρόνια που ξεκινώντας από μηδενικά ποσοστά στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, έφτασε το 1993 να αποτελεί το 50% περίπου των συνολικών εργασιών της χώρας (National Academy of Sciences, National Academy of Engineering). ?Ο τομέας της πληροφορικής παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και υπολογίζεται ότι στο τέλος του αιώνα το 60% των εργασιών θα απαιτούν δεξιότητες χειρισμού πληροφορικής τεχνολογίας (Hawkins J. 1996) ?(Κελεσίδης Ευάγγελος, ?Η εκπαίδευση στην εποχή των δικτύων?, Virtual School, Τόμος 1, τεχος 3, 1999, σελ. 2)
9. Η εισαγωγή του Η/Υ στην εκπαίδευση διευκολύνει σημαντικά τη μαθησιακή διαδικασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, σωματικά ή διανοητικά προβλήματα, ενώ παράλληλα τους εξασφαλίζει προοπτικές εύρεσης εργασίας στο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό ο Η/Υ βοηθά ουσιαστικά στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών δίνοντάς τους δικαίωμα στην εκπαίδευση αλλά και τη ζωή. Στο σημείο αυτό θεωρείται σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι σήμερα στις αναπτυγμένες τεχνολογικά χώρες, με την υποστήριξη του διαδίκτυου και των νέων τεχνολογιών, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με ειδικές ανάγκες εργάζονται από το σπίτι τους χωρίς να εμπλέκονται σε επώδυνες γι΄ αυτά μετακινήσεις. Η απουσία του διαδίκτυου γι΄ αυτά θα σήμαινε και τον αυτόματο κοινωνικό τους αποκλεισμό.
10. Η ενιαία πολυπολιτισμική κοινωνία των Ευρωπαίων πολιτών δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η στιγμή που ο Έλληνας μαθητής θα είναι αναγκασμένος να ανταγωνιστεί τον Ευρωπαίο ομόλογό του στον αμείλικτο και απαιτητικό στίβο της αγοράς εργασίας, δε βρίσκεται μακριά. Είναι λοιπόν σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιτακτική η ανάγκη να είναι ισότιμα εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο. ?Οι επαγγελματικές προοπτικές των μαθητών, θα εξαρτηθούν και από την ικανότητά τους στη χρήση νέων τεχνολογιών ? (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ?Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος σπουδών πληροφορικής?, Δεκέμβριος 1997, σελ. 2-3) .
Λαμβάνοντας λοιπόν σοβαρά υπόψη όλους τους παραπάνω σημαντικότατους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες, από τη θέση πάντα των εν ενεργεία εκπαιδευτικών προσπαθήσαμε να εγκαινιάσουμε τη νέα αυτή σχέση του μαθητή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή πάνω στους εξής άξονες:
1. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ως ενισχυτικό μέσο στην υλοποίηση των διδακτικών στόχων.
Κινούμενοι πάνω σ΄ αυτή τη διάσταση, θέσαμε στη διάθεση των μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου μας κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά και προγραμματιστικά-δομιστικά περιβάλλοντα επικουρικά στη διδασκαλία. Μέσα από τη συχνή τους αλληλεπίδραση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν αλλά και να αναδομήσουν τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους σε οργανωμένα νοητικά σχήματα ανακαλύπτοντας τις σχέσεις του όλου με το μέρος και αντίστροφα, να αντιληφθούν και να αναπροσαρμόσουν σε ενεργό χρονικό διάστημα τις πιθανές λανθασμένες αντιλήψεις τους για τις διάφορες γραμματικές, φυσικές ή άλλες έννοιες, να ψυχαγωγηθούν αλλά και να επιβραβευτούν για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στο βαθμό των ατομικών δυνατοτήτων τους.
2. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ως εργαλείο ανακάλυψης της γνώσης.
H χρήση ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών-εγκυκλοπαιδειών, λεξικών αλλά και η αναζήτηση στο διαδίκτυο αποτέλεσαν τις συνιστώσες για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η προβληματοποίηση του θέματος και η αναγκαιότητα συλλογής πληροφοριών από τις μαθητικές ομάδες με παραδοσιακούς αλλά και σύγχρονους τρόπους έρευνας ενεργοποίησε το ενδιαφέρον των μαθητών που με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ήρθαν σε επαφή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τις τεράστιες δυνατότητές του.
3. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ως εργαλείο παραγωγής προσωπικών ή ομαδικών εργασιών.
Η δημιουργία της ομάδας σύνταξης της εφημερίδας του σχολείου μας, η έκδοση των πρώτων φύλλων αλλά και η δημοσίευση-προβολή των άρθρων των μαθητών μας στις ηλεκτρονικές σελίδες του σχολείου στο διαδίκτυο, αποτέλεσαν τα ουσιαστικά κίνητρα για την εξοικείωσή τους με τις δυνατότητες του υπολογιστή ως χώρο έκφρασης της προσωπικής αλλά και της ομαδικής δημιουργίας.
4. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ως σύγχρονο μέσο επικοινωνίας ? εκπαίδευσης.
Η συμμετοχή μας σε ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου Αιγαίου στην εφαρμογή μοντέλων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης βοήθησε τους μαθητές του σχολείου μας να γνωρίσουν από κοντά τις τεράστιες δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών στον τομέα αυτό.
Επιπλέον η επικοινωνία μας με άλλα σχολεία της χώρας μέσω του διαδικτύου έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να γνωρίσουν ομολόγους τους από άλλες περιοχές της χώρας, να καταγράψουν τις ιδιομορφίες των τοπικών διαλέκτων τους, λαογραφικά στοιχεία, ιστορικά αλλά και να δρομολογήσουν μελλοντικές εξ΄ αποστάσεως συνεργασίες μαζί τους.
5. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ως μέσο ψυχαγωγίας.
H ύπαρξη ελεύθερου χρόνου για τους μαθητές κατά τη διάρκεια της ζώνης επιλογής νέων γνωστικών αντικειμένων (σχολική ζωή) και η παράλληλη λειτουργία της αίθουσας Η/Υ κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αποτέλεσε ένα ουσιαστικό κίνητρο για τους μικρούς φίλους μας να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν. Η χρήση επιλεγμένων εκπαιδευτικών λογισμικών, τα παιχνίδια, η ελεύθερη ζωγραφική, η πλοήγηση στο διαδίκτυο υπό τη διακριτική εποπτεία του υπεύθυνου δασκάλου, αποτελούν μερικούς τομείς από αυτούς με τους οποίους οι μαθητές επιλέγουν συχνότερα να ψυχαγωγηθούν κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Η προσπάθεια εισαγωγής και χρήσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση που επιχειρήσαμε, έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τόσο από τους μαθητές του σχολείου μας όσο και από τους φορείς που έχουν σχέση με αυτό (γονείς, φορείς τοπικής κοινωνίας). Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές μας:
- Εξοικειώθηκαν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με τον κόσμο δηλαδή που οι ίδιοι θα αντιμετωπίσουν ?αύριο?, υιοθετώντας θετική άποψη γι΄ αυτόν.
- Γνώρισαν τον Η/Υ, τα μέρη του και τις δυνατότητές του.
- Απέκτησαν σημαντικές δεξιότητες πάνω στη χρήση των Η/Υ (δακτυλογράφηση, χρήση ηλεκτρονικών εγκυκλοπαιδειών, ζωγραφική, αναζήτηση στο διαδίκτυο, χρήση επιλεγμένων εκπαιδευτικών software και προγραμματιστικών περιβαλλόντων).
- Καλλιέργησαν μεταγνωστικές στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν ουσιαστικά στην περαιτέρω γνωστική αλλά και την κοινωνική τους εξέλιξη.
- Γνώρισαν νέους φίλους και νέους τρόπους διανθρώπινης επικοινωνίας.
- Μεταφέρθηκαν μέσω του διαδίκτυου σε χώρους που ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν (ΝΑSA, χώρους διαστημικών σταθμών κ.ο.κ.)
- Ενίσχυσαν το αυτοσυναίσθημά τους μέσα από την επίτευξη των στόχων που οι ίδιοι έθεσαν κι εργάστηκαν για την πραγματοποίησή τους. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη μας το στάδιο της «αναπτυξιακής κρίσης» (κατά την βιοκοινωνική θεωρία του Erikson) που βιώνουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου (6-11 ετών), μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε την μεγάλη σημασία που διαδραματίζει για την εξέλιξη του ατόμου η ύπαρξη θετικού αυτοσυναισθήματος καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
- Ενισχύθηκαν με το αίσθημα της ασφάλειας και της κοινωνικής αισιοδοξίας που παρέχει στο άτομο η αυτοπραγμάτωση των στόχων και των προσδοκιών του.
- Αγάπησαν το σχολείο τους, που πέρα από τον καθιερωμένο μέχρι τώρα ρόλο του, αποτέλεσε τον πυρήνα ενός πλήθους δραστηριοτήτων ανοίγοντας τις πόρτες του προς όλες τις κατευθύνσεις.
- Μεγιστοποίησαν τις δυνατότητες αυτορύθμισής τους λειτουργώντας μέσα σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον αυτενεργού συμμετοχής και φθίνουσας δασκαλικής καθοδήγησης.
- Δραστηριοποιήθηκαν συμμετοχικά προς την επίτευξη κοινών στόχων, βελτιστοποιώντας τις διαμαθητικές και τις δασκαλομαθητικές σχέσεις του σχολικού οικοσυστήματος.
- Αντιλήφθηκαν την επίτευξη ενός στόχου ως αποτέλεσμα της ισότιμης ομαδικής προσπάθειας των ατόμων που εργάστηκαν γι΄ αυτό. Κατ΄ αυτό τον τρόπο εσωτερίκευσαν τη σημασία που έχει η ομάδα για το άτομο αλλά και το ρόλο που το άτομο διαδραματίζει στα πλαίσια της ομάδας.
- Με τη βοήθεια των εξατομικευμένων δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση των Η/Υ, ενεργοποιήθηκαν ακόμη και οι μαθητές που παρουσίαζαν μαθησιακές δυσκολίες, στο βαθμό βέβαια των δικών τους ατομικών ρυθμών μάθησης, βελτιώνοντας τη σχολική τους επίδοση και την συμπεριφορά τους μέσα την τάξη.
(Από το εκπαιδευτικό περιοδικό :Το Σχολείο και το σπίτι τεύχος 426-427 ΑΘΗΝΑ 2000)
Τσουλής Μιλτιάδης
Ελένης Αντώνιος
Δάσκαλοι